Geslaagde boottocht op 4 mei 2018

 

Op 4 mei hebben we met de “Roerdomp” gevaren op het inmiddels welbekende Lauwersmeer! De weersomstandigheden waren formidabel te noemen. Glad water en een schitterende dag. 

Aan boord waren 4 fotografen en 2 natuurliefhebbers. Op verzoek van de fotografen voeren wij om 7.00 uur uit de rustige haven van Oostmahorn. De schipper, Jan Felix, zette eerst koers naar de “ Raskes”, een smal water richting Ezumazijl. Eenmaal de slenk ingevaren is aan de rechterkant een stuk open water. Hier konden de fotografen meteen aan het werk.

Kluten lieten zich geweldig fotograferen in het ondiepe water! Een stuk verder in de slenk, waren Kleine Karekieten en Rietzangers volop aanwezig.Ook liep er op een gegeven moment nog een Ree langs het riet. Mooi waren overvliegende eenden te fotograferen, m.n. de Bergeenden staken mooi af tegen de blauwe lucht. Vervolgens voeren wij langs een groep zwemmende Knobbelzwanen op en om naar het eilandje “Senneroog” richting het Dokkumerdiep. Voor de Knobbelzwanen was geen belangstelling.

Onderweg werden foto’s gemaakt van voorbij vliegende Visdiefjes. Eén fotograaf wist een prachtige serie vast te leggen van een Visdiefje die zijn gevangen visje verloor. Mooi zag je op de foto’s het Visdiefje in vlucht, met in hetzelfde beeld het visje in vrije val, geweldig!

Ook hier weer Bergeenden in de vlucht. In het Dokkumer diep zwommen futen en heel dicht bij de boot Krakeenden. Terugkerend werd er aangelegd bij de Kollumer waard om even van boord te gaan. Een kleine wandeling op een plek waar goed kleine vogels in de vegetatie zijn te fotograferen. De Blauwborst en de Rietgors werden op de plaat gezet.

Plots deed zich in westelijke richting, aan de horizon een prachtig schouwspel voor. Een enorme hoeveelheid ganzen vloog op en vulde het gehele zwerk op, afstand, van links naar rechts. Er bleek in de verte een Zeearend te vliegen, waarschijnlijk op jacht. Helaas voor de fotografen, te ver weg.

Weer aan boord, bleven de Visdiefjes op de dukdalven zitten en strekten ze de vleugels uit. Dankbaar hoorde je de camera’s hun werk doen!

Nu zetten we koers naar het “Stropersgat” een water tussen het eiland de “Schoenerbult” en de “Zuidelijke Ballastplaat. Bij aankomst in dit water stonden in een prachtig decor een groep Konikpaarden op het land, een sfeervol beeld. Diverse eenden soorten zwommen langs de rand van het gebied en sommige vlogen op, hetgeen weer mooie beelden opleverde.

Op een gegeven moment riep de Koekoek uit een Wilg, de motor ging uit en de boot vierde richting de Wilg. Tot onze grote verbazing bleef de Koekoek zitten en daarvan worden fotografen blij. De camera’s ratelden weer vol op.

Het “Stropersgat” mond uit in het “Oude Robbengat”.

Eenmaal op dit water zagen we dat de landtong “Zuidelijke Lob” werkelijk vol stond met Brandganzen.
Op een gegeven moment ging de hele groep de lucht in, schuin boven de boot. Een prachtig gezicht tegen de helder blauwe lucht!
Wat bleek, de Zeearend kwam er aan. Hij vloog tot zeer goede fotografische afstand van de boot en cirkelde laag achter de opgevlogen ganzen aan. Geweldig, ongelooflijk, klonk het op de boot. Op een gegeven moment gaf hij het op en vloog rustig van ons weg, gevolgd door wel 15 Kluten.

De Kluten twinkelden in de lucht, door de draaiingen die ze maakten. Voor iedereen een enerverende ervaring, m.n. doordat het zich zo dichtbij afspeelde. Nu zetten we koers naar het vogel broedeiland “Schuldinkplaat”, echter door contact met de scheepvaartcentrale in Lauwersoog, bleek dat er gespuid werd en dan is het onmogelijk daar te varen.

We voeren terug naar de haven van Oostmahorn om de lunch te genieten, onderweg vlogen regelmatig Brandganzen laag over de boot. 

Voldaan genoot iedereen van het eten en namen afscheid van met een tevreden gevoel!