Varen op het Lauwersmeer

In september wordt er normaliter op zaterdag gevaren!

Een dag varen op het Lauwersmeer speciaal voor mensen die natuurfotografie willen bedrijven, inclusief lunch.

Het Lauwersmeer kent vele bijzondere plekken vanaf het water. Uiteraard speelt de diepgang een grote rol waar we wel en waar we niet kunnen komen! Wij varen de ochtend langs de westelijke oevers, vanwege het ochtendlicht. Vanuit de haven van Oostmahorn zetten we koers naar ons eerste doel, de vaargeul "Raskes", een prachtige slenk met rietkragen en grasoevers. Hier kunnen we dicht langst de kanten varen en eventueel stil liggen. We varen dicht langs de Ezumerkeech! We keren terug naar het meer om vervolgens koers te zetten naar "Senneroog", een eilandje met een klein haventje. Hier liggen we even stil en er kan ook van boord worden gegaan. De ochtendtrip zetten we voort naar het "Kollumeroord". We meren aan om een wandeling te maken langs smalle paadjes met prachtige rietkragen en lage brede vegetatie, zeer geschikt voor de kleinere vogelsoorten. Maar ook voor planten en landschapsbeelden! Als laatste van de ochtend varen we langs de oevers van het "Dokkumerdiep" om daarna terug te keren naar Oostmahorn voor de lunch. 

 Als het hoge licht geweken is zullen wij de andere zijde bevaren.  Eerst zetten we koers naar het “Oude Robbengat” en varen via het "Stropersgat" om “De Schoenerbult” tot de “Schilthoek”. Dan varen we de "Zoutkamperril" een stuk in én ook daar leggen we op een bijzonder plek aan om even van boord te gaan. Ook deze plek biedt vele fotografische mogelijkheden! Uiteraard varen we stapvoets om zoveel mogelijk kansen te benutten om fotogenieke kansen vast te leggen. Het kan gaan om in het water staande Schotse Hooglanders of door het water dravende Konikpaarden, maar ook het ontdekken van terratoria van rietvogels. Deze vogels hebben dikwijls vaste rietstengel of tak als zangstek. Meestal is de vogel dan even naar beneden in de vegetatie gedoken, om vervolgens, als we dan stil zijn gaan liggen, vrij snel weer op de bewuste zanglocatie plaats te nemen! Ook zullen we letten op overvliegende vogels, waaronder de spectaculaire Zeearend.

Bekijk ons fotoalbum voor een kleine impressie!

Fotografie en advies

Voor landschapsfotografen is een grote diversiteit aan mogelijkheden om te platen! Uiteraard kan het zijn dat tijdens de vaart op één plek wel een uur wordt gefotografeerd. Bijvoorbeeld bij een Roerdomp of een Roofvogel met prooi. Dan zijn wij genoodzaakt, de omschreven reis iets in te korten vanwege de tijd.

  Vogels spotten midden in de natuur Vogels spotten midden in de natuur Even goed eten tussen de middag

 

 

 

 

 

 

 

 

Mensen met minder ervaring of pas begonnen fotografen, zullen geadviseerd worden over hoe ze het beste kunnen afdrukken. Wel of niet overbelichten, of misschien wel onderbelichten. Welk diafragma op dat moment het beste is. Of juist de snelheid van fotograferen aanpassen enzovoort. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan onze fotocurssusen.

Wijzigingen in de route zijn, bij overeenstemming, op verzoek mogelijk, mits de vaarroute is vrijgegeven door Staatsbosbeheer!

Wij hopen voor u op een spectaculaire beleving!

Contact opnemen